Yoga is een woord uit het Sanskriet en betekent: juk, verbinding.

Yoga is daarnaast ook de naam van een eeuwenoude levensfilosofie afkomstig uit India.

Volgens deze filosofie zijn lichaam en geest nauw met elkaar verbonden. De verbinding tussen beide wordt gevormd door de adem.

Yoga is een vorm van bewustwording, een manier om je bewust te worden van spanning in je lichaam, en van situaties die spanning veroorzaken.

In ons dagelijkse drukke bestaan zijn we vaak vooral bezig in ons hoofd en zijn we ons  nauwelijks bewust van ons lichaam. We staan onder druk en moeten voortdurend presteren van onze omgeving en van onszelf. Dat geeft spanning in onze geest en in ons lichaam. Het gevolg daarvan kan zijn dat de adem niet meer vrij stroomt en dat de verbinding tussen lichaam en geest niet meer wordt ervaren.

Door middel van lichaamsoefeningen, ademoefeningen, concentratieoefeningen en ontspanningsoefeningen wordt de adem vrijer en ruimer, komt er rust en ontspanning in lichaam en geest, en kan de verbinding tussen beide weer ervaren worden.

Yoga streeft ernaar evenwicht te brengen tussen tegenstellingen zodat een gevoel van eenheid, van heelheid kan ontstaan.